Allt en katt behöver

1929261-cat

Som kattägare vill man ju se till att ens lilla kompis har allt den kan tänkas behöva, låt oss titta lite översiktligt vad detta kan vara.

Grundläggande behov

Det mest grundläggande är såklart vatten- och matskålar, och en tillräckligt rymlig kattlåda för naturens behov. Och eftersom nog alla vill undvika klösmärken på favoritmöblerna ska man även se till att det finns en klösbräda eller klösträd.

Man får vara beredd på att att det kan bli ett par turer till veterinären för varje katt, vilket är varför man redan från första början bör ha en rymlig transportbur till katten.

Mentalt välmående

Medan katter kan vara ganska olika varandra så behöver alla stimulans för att må bra, detta tillgodoser man bäst genom aktivering, som kan göras på många olika sätt. Alla katter ska ha tillgång till leksaker, detta är speciellt viktigt för en katt som är inomhus mycket. Dessa katter kan annars snabbt bli uttråkad och tro det eller ej, men uttråkning är faktiskt ett väldigt stort hälsoproblem för katter.

En uttråkad katt kan till att börja med äta mer, vilket ju kan leda till övervikt, något som kan dra med sig en hel del andra hälsoproblem. Uttråkning kan även göra en katt stressad.

Katter behöver även platser där de kan känna sig trygg och få lite lugn och ro. Man kan antingen försöka skapa ett sådant ställe själv eller låta katten hitta ett ställe de gillar och sedan lägga in kanske en mjuk filt eller något så de får det varm och skönt där.