Rätt mat till katten

En katt som föds upp bland människor måste få mat regelbundet. Den är förvisso ett rovdjur, men har en relativt försvagad jaktinstinkt på grund av uppväxten bland människor och måste därför dagligen få näringsrikt foder för att må bra. Mängden varierar från katt till katt, men två gånger om dagen är en bra tumregel.

Anpassa maten efter din katts individuella behov

Protein och fett är särskilt viktigt, så den kattälskare som själv är vegetarian bör avstå från att överföra denna mathållning på sin katt. Hos Agria kan man läsa om bästa möjliga utfodring till katten. Tänk på att ge din katt anpassat kattfoder och gör inte misstaget att ge samma foder till din katt som du matar hunden med. Det är helt olika typer av behov för katt och hund. Man bör också betänka att mat till kattungen är annorlunda än till den vuxne katten. Små kattungar behöver mer fett för att klara av att växa medan den större katten lätt lägger på sig ett kilo för mycket om den äter alltför fet mat.

Nyttja tillgänglig expertkunskap

Innan du beställer in kattfoder från utlandet bör du tänka till en extra gång. För att importera specialmat och foder måste du nämligen följa Jordbruksverkets bestämmelser som i värsta fall kan se till att dina produkter fastnar i tullen. Då är det bättre att vända sig till svenska specialister på området, som till exempel Swecat. Här hittar du näringsrikt kvalitetsfoder i olika smaker utan tillsatser, speciellt framtaget för katter. Kontrollera noga näringsdeklarationen precis som när det gäller din egen mat. Alla katter har olika behov när det kommer till vitaminer och mineraler, baserat på ålder, hälsotillstånd och kroppsvikt. Se till att skaffa ett foder som passar just din katt.