Bra miljö för katten

3534907-relaxing-cats

Det krävs en bra hemmamiljö för att katten ska göra sig hemmastadd och trivas. En sådan miljö ska vara trygg och vissa delar av hemmet får man anpassa åt katten, såsom man skulle göra åt vilket husdjur som helst.

Mat och vatten

Matskålen och vattenskålen ska helst stå på separata platser. De ska också stå på platser där katten kan få vara ifred och äta i lugn och ro. Har man andra husdjur eller barn kan det vara lämpligt att placera skålarna högre upp på en bokhylla eller liknande så inget kan störa katten när den ska äta.

Avskärmning

Katter gillar inte att ni spärrar av områden. De gillar att utforska och vill ha mycket utrymme för att leka. Har ni barn eller hund kan det dock vara nödvändigt att ställa upp grindar och spärra av delar av huset. För att göra det enklare för katten kan man köpa grindar med kattlucka. Då är det bara katten som kommer igenom medan barn och hund får stå kvar på andra sidan.

Höjder

Katten gillar att klättra och sitta högt upp. Det skyddar dem mot hot och ger dem en överblick över sin omgivning. Var därför beredd på att katten kommer att vilja sitta på fönsterbrädan eller klättra upp för bokhyllan. Om du gör plats på några fönsterbrädor som katten ser ut att gilla samt lämnar luckor i bokhyllan, så kommer katten att dras mer mot de platserna. De puttar inte ned krukor för att vara elak, krukorna är helt enkelt i vägen för, enligt katten, den bästa utkikspunkten.

Umgänge

Katter är inte flockdjur som människor eller hundar, men kräver umgänge ändå. De skapar grupper precis som vi, fast är bättre på att vara ensam. Katter ska helst inte vara ensamma. Man bör skaffa katter i par så de har en vän som förstår alla deras signaler och någon som håller den sällskap när du inte är till hands. Katter som växer upp tillsammans löper mindre risk att dra till sig olater och håller sig mentalt friskare.