Skaffa din första hund

Att bli hundägare för första gången är en väldigt spännande tid i livet. Men det kommer också med mycket ansvar, och du måste vara förberedd för detta. Här ger vi några tips på vad du bör tänka på.

Tiden

Att skaffa en hund betyder att du måste vara beredd på att ge upp ett viss mån av din tid varje dag. Och detta är speciellt fallet om du skaffar en hundvalp. Om du som så många andra just nu jobbar hemifrån har du nog ett bra tillfälle att göra detta.

Pengarna

Att vilja ha en hund och ha råd med en hund överlappar inte alltid. Att ha en kost kostar en hel del pengar förutom allt du måste skaffa kommer utgifter som mat, försäkring, veterinärsbesök och liknande betyda att du spenderar kring 10-15 000 kronor varje år på din hund. Och med en hundvalp får du nog räkna på dubbla det första året.

Rasen

Även om rasen på hunden kanske inte känns som det absolut viktigaste, kan det faktiskt vara ett beslut du bör överväga noga. Hunden kommer alltid vara en individ, men det finns tydliga drag i olika raser och de ska aldrig bortses från. Du bör till exempel skaffa en hund med liknande aktivitetsnivå som dig själv.