Börja med kattuställning

Har du en vacker raskatt och fundera på att börja med kattutställning? Då finns det några saker som du borde veta redan innan du börjar, och en hel del därtill men det lär du dig på vägen!

Det är alltid bra att prata med andra uppfödare. Det finns massor med forum som du kan delta i, och böcker som finns att låna på biblioteket. Samla på dig så mycket information som du kan. Att ställa ut sin katt låter väldigt enkelt, men det krävs en hel del för att lyckas inom det.

Först måste du vara säker på att katten gillar det. En raskatt som är vanlig i utställningssyfte har oftast ett väldigt lugnt och välkomnande lynne, men varje katt är sin egen individ. Kolla hur katten reagerar när den möter många främlingar. Tar den det hela med ro eller vill den hoppa ut från utställningsburen och nosa runt hos de andra katterna? En katt som är skygg kommer inte att vinna några priser, och en katt som är aggressiv eller beter sig illa kommer att få så kallade ”rött kort” och bli avstängd. Enda sättet att komma undan att bli avstängd är om katten inte är kastrerad: då får den en ny chans efter kastreringen.

Kattutställning kostar, så är det bara. Det kostar att vara medlem i föreningar, du måste betala avgifter för att delta i utställningarna och katten behöver extra mycket pälsvård och produkter för att se sitt bästa ut. Det är också kostsamt att resa till att utställningsplatser, det är inte alltid som det finns någon utställning inom just ditt område så du kan behöva åka runt för att kunna delta.

Sist är det också en möjlighet att knyta livslånga kontakter. Du får träffa massvis med människor som delar ditt kattintresse och ni kommer säkert kunna byta kunskap med varandra. Du som nybörjare ska gärna besöka några utställningar innan du själv börjar. Ta tillfället i akt och prata med utställarna, de vill nog mer än gärna dela med sig av vad de kan och har lärt sig under sina år inom denna hobby.