Att ta hem en kattunge

När ni bestämt er för att börja ta hand om och uppfostra en kattunge finns det en del saker att tänka på. Förr i tiden har man alltid tänkt att katter är så självständiga, de behöver alltså ingen speciell vårdnad än mat och husträning. Numera har man lyckats få ut mer information om hur det fungerar att äga en katt. Vi vill dela med oss av våra tankar kring när man ska adoptera en kattunge.

Lämna gärna en filt eller lakan hos uppfödaren som får suga upp hemmets dofter. Det kan få bilresan och introduktionen till det nya hemmet är kännas lite lättare för den lilla krabaten.

Planera ut vart katten ska sova. Välj en plats där den kan få lugn och ro, gärna lite trångt så den känner sig säker. Köp en klösbräda så inte dina möbler blir kattens favoritställe att hålla koll på klorna. Skaffa leksaker för bus och skoj. En katt behöver stimuleras för att må bra. Detta är ännu viktigare om du väljer att ha katten inomhus.

Kattlådan ska vara på ett rent ställe där de får vara i fred. Katter är väldigt renliga. I början kan ni ha flera lådor i lägenheten så ni snabbt kan placera kattungen på en av dem när den blir nödig. De kommer bara bestämma sig för att gå så det gäller att vara beredd. Katter gillar småkornig sand i sina lådor och ha gärna två även om ni bara har en katt. På så vis kan den variera lite. Försök efterlikna lådan den har gått på hos uppfödaren så mycket som möjligt så blir husträningen lättare.